Judecătorul Emma Arbuthnot din cadrul unei curți de justiții din Londra a respins argumentul avocaților lui Julian Assange, potrivit căruia menținerea mandatului nu ar mai fi de „interes public”, scrie AFP.
„Consider că arestul reprezintă o soluție proporțională, chiar dacă Assange și-a restricționat singur libertatea în ultimii ani”, a declarat Arbuthnot. Assange aștepta extrădarea în Suedia, pe marginea unei anchete din 2010, în care era acuzat de viol și agresiune sexuală.
Chiar dacă poliția suedeză a renunțat la acest caz, mandatul britanic de arestare – pentru încălcarea condițiilor privind cauțiunea – a rămas în vigoare.
Arestarea lui Assange, „o prioritate” pentru americani
Astfel, Assange riscă să fie arestat după ce iese din ambasada ecuadoriană din Londra. Judecătoarea a respins argumentele potrivit cărora Assange ar suferi în izolare, spunând: „Problemele de sănătate ale domnului Assange ar putea fi mult mai grave”.
Assange susține că, dacă va fi arestat, va ajunge în SUA, unde ar urma să fie judecat pentru dezvăluirile făcute prin intermediul WikiLeaks. În 2010, Assange a prezentat mii de documente militare clasificate ale SUA și comunicări diplomatice, generând tensiuni la nivel global.
Anul trecut, procurorul general american Jeff Sessions a spus că arestarea lui Assange este „o prioritate”.
Totodată, justiția britanică a considerat că „Assange s-a crezut deasupra legilor și dorește dreptate, dar numai când aceasta este în favoarea sa”.
Ministrul de externe al Ecuadorului a declarat că vrea o soluție care să mulțumească ambele părți și să respecte drepturile omului, în cazul lui Assange.
Julian Assange, „în real pericol”
Avocatul lui Assange, Mark Summers, a spus că acesta locuiește în condiții „similare celor din închisoare” și „starea sa psihică s-a deteriorat”. Mai mult, reprezentantul lui Assange susține că șeful WikiLeaks se află în „real pericol”.
Potrivit avocatului, Assange are dureri de dinți, probleme la un umăr și suferă de depresie.
Assange este văzut rareori la balconul ambasadei, temându-se pentru siguranța sa, dar ia parte deseori la conferințe și campanii media, prin intermediul internetului.
În decembrie 2017, Ecuadorul i-a oferit cetățenia ecuadoriană lui Assange (care s-a născut în Australia) și a făcut lobby pe lângă guvernul britanic pentru recunoașterea calității de diplomat a fondatorului WikiLeaks, pentru a-i asigura imunitate și a-i permite să părăsească ambasada de la Londra.
La rândul lor, autoritățile londoneze au refuzat categoric să-i ofere lui Julian Assange o calitate oficială.